Marie: “Mina förhoppningar var låga – jag var så förvånad att jag blev bättre!”
Fem månader efter avslutad rehabilitering med Curest VR har Marie fortsatt att bli bättre och bättre i sin hjärntrötthet som uppkom efter en allvarlig whiplashskada. "Man har inte bara brutit en negativ spiral, men även initierat en positiv spiral med ökad fysisk, psykisk och social funktion och aktivitet i dagliga livet - vilket är positivt för både kropp och knopp!"
Under våren 1998 blev Marie påkörd av en buss och fick en allvarlig whiplash och en lättare hjärnskada. Sedan dess har Marie varit sjukskriven till och från på grund av olika fysiska och kognitiva nedsättningar som uppkom efter olyckan och påbörjade en rehabiliteringsperiod med Curest VR. Efter tio veckors daglig rehabilitering och kontinuerliga uppföljningar med fysioterapeut på distans slutförde Marie perioden med resultat som var över hennes förväntningar.
"Helt ärligt så trodde jag inte att detta var något för mig då jag mest hade kognitiva svårigheter. Så mina förhoppningar var väldigt låga i början och jag tyckte mest att det var intressant att få prova på något som jag inte gjort tidigare. Jag var så förvånad att jag blev bättre! Direkt efter de tio veckorna kände jag att jag fick lättare att förstå saker. Jag kunde tänka mer logiskt och fokusera bättre vilket även märktes tydligt i sociala sammanhang. Jag kunde vara med i samtalen mycket lättare, fick bättre uppsikt och orkade vara social längre.
Nu har det gått fem månader sedan jag avslutade min rehabilitering och jag bara fortsätter att förbättras! Jag är fortfarande mycket piggare i huvudet, har mycket lättare att fokusera än tidigare och hjärntröttheten är inte alls lika påtaglig. Jag känner mig fortfarande också mycket starkare i nacken och skoliosen som jag tidigare haft stora problem med har börjat räta ut sig. Jag var rädd att alla mina tidigare problem skulle gå tillbaka, men det har snarare bara blivit bättre och bättre tack vare Curest. Jag var till och med på fest i somras och för första gången kunde jag njuta och ha roligt utan att behöva åka hem tidigare!"
- Marie
Professor Ulrik Röijezon förklarar
Ulrik Röijezon är professor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet och medicinsk rådgivare på Curest. Här förklarar han troliga mekanismer bakom Maries förbättring.
Det är inte helt enkelt att ge ett säkert svar som förklarar Maries fina erfarenheter av VR-träningen och dess effekter, även flera månader efter avslutad träning, men det finns flera troliga mekanismer som kan spela in och som kan vara sammankopplade. Det är därför lämpligt att se detta ur ett bio-psyko-socialt perspektiv. Ett perspektiv, eller en modell, som utgör en bas för dagens evidensbaserade (vetenskapligt förankrade) rehabilitering.
Hjärnskakning kan ge påverkan på centrala nervsystemet med symptom som nedsatt koncentrationsförmåga, trötthet, ostadighet och ökad känslighet för sensorisk input som ljus och ljud. Även whiplashskador kan ge liknande symptom, ibland för att skadan medför en kombination av hjärnskakning och nackskada. Dock kan även nackskada per se bidra till koncentrationssvårigheter, trötthet och liknande symptom på grund av att smärta och sensomotoriska funktionsstörningar upptar uppmärksamhet och stör annan tankeverksamhet.
Förutom dessa biologiska faktorer finns även psykologiska och sociala faktorer som kan antas ha betydelse. Till exempel kan huvud och nackskada på grund av t.ex. trafikolycka, och de medföljande symptomen och funktionsnedsättningarna, leda till psykologiska symptom som oro, ångest, nedstämdhet och stress. Hög stress kan ha negativ påverkan på kognitiva funktioner (vilket säkert många av oss upplevt i olika sammanhang). Oro, ångest och nedstämdhet kan även bidra till nedsatt aktivitet, både fysiskt och socialt, till exempel på grund av rörelserädsla och undvikande beteende. Detta kan i sin tur ge en negativ spiral där minskad fysisk och social aktivitet bidrar till ytterligare nedsatt fysisk funktion, trötthet, nedstämdhet och social isolering just på grund av inaktivitet.
Det är därför rimligt att anta att de goda effekterna av den individanpassade, specifika och målinriktade nackträningen beror på minskad smärta, starkare, uthålligare och mer välkoordinerade muskler och ökad rörelsekontroll; vilket bidrar till minskad oro och minskad rörelserädsla, som i sin tur bidrar till ökad fysisk och social aktivitet.
En ökad fysisk funktion och minskad oro, ångest, nedstämdhet och rörelserädsla skulle därmed kunna medföra kvarhållande och även ökad fysisk och social aktivitet, vilket skulle kunna förklara långtidseffekterna och de förbättringar som upplevs även flera månader efter avslutat träning med Curest VR. Det vill säga, man har inte bara brutit en negativ spiral, men även initierat en positiv spiral med ökad fysisk, psykisk och social funktion och aktivitet i dagliga livet - vilket är positivt för både kropp och knopp!
Detta är spännande och viktiga mekanismer och samband som vi forskar på för att lära oss mer om vid Luleå tekniska universitet - för att bidra till framtidens innovativa, effektiva och tillgängliga rehabilitering.