Kenneths kamp mot whiplashskador och dystoni: ”Kan det bli så här bra?”
Efter många år av problem med nacksmärta och svåra symtom utvecklade Kenneth även cervikal dystoni. Genom åren har han testat många behandlingsmetoder och aktivt letat efter lösningar. Tack vare Curest har han i dag kommit långt på sin rehabiliteringsresa. Kenneths historia inspirerar, ger hopp och visar att man inte får ge upp.
Första olyckan
Musikern Kenneth var med om sin första trafikolycka 1986 när han och en vän blev påkörda bakifrån på E4:an. Olyckan skulle bli startskottet för en lång och utmanande återhämtningsresa.
“Läkarna var förvånade över att vi ens överlevde olyckan. Efteråt brottades jag med en rad fysiska och neurologiska besvär och jag har haft problem med nacken sedan dess. Jag fick en whiplashskada, klarade varken av ljud eller ljus och hade problem med fruktansvärd huvudvärk. Jag var tvungen att ligga ned i ett mörkt rum. Det blev successivt bättre med åren, även om jag har haft skakningar i huvudet ända sedan dess,” säger Kenneth.
Andra olyckan
Kenneths andra bilolycka skulle äga rum långt senare. På nyårsafton 2016 var Kenneth och hans flickvän på väg från Stockholm till lantstället i Hova. Det var typiskt vinterväder med halkrisk. På vägen hinner de inte väja för ett rådjur, och när rådjuret visar sig vara skadat stannar de och ringer polisen. Mitt i väntandet slänger sig någon på en tuta. En bit bort har en bil förlorat kontrollen och är på väg rakt emot Kenneth och hans flickvän.
”Jag slänger mig på båda bromsarna så att vi ska stanna och inte slungas vidare. Tack och lov klarade sig alla inblandade relativt bra, men det resulterade i min andra whiplashskada,” säger Kenneth.
Det blir riktigt, riktigt illa
Ytterligare några år skulle passera innan Kenneths tillstånd försämrades igen. År 2020 var han återigen i toppform, tränade flitigt och förberedde sig för en tennistävling. Men efter ett tag börjar han uppleva allt mer oroande symtom och efter ett träningspass har han ett blodtryck på 200/120 och bröstsmärtor. Hans balanssinne rubbades och varje rörelse framkallade yrsel och illamående. Något som hindrade Kenneth från att leva det aktiva liv han var van vid.
”Efter ett träningspass hade jag ett blodtryck på 200/120. Vardagliga aktiviteter som att äta och dricka blev plötsligt en utmaning och jag låg bara i sängen. Jag kunde knappt röra mig normalt och tappade nästan 20 kg i vikt. Jag hade ingen energi kvar, till och med att duscha var utmattande. Yrseln var så svår att jag var rädd för att ramla,” säger Kenneth.
Tanken på att återgå till ett normalt liv kändes avlägset. Men efter några månader ljusnade det.
“Jag tog medicin och började träna igen efter några månader. Jag var ute och gick med stavar varje dag, tränade på gym och spelade tennis. Inte lika hårt som tidigare, men jag var nästan tillbaka och det gick bra,” säger Kenneth.
Dystonin är ett faktum
En dag när Kenneth är ute och går dras nacken kraftigt bakåt. En rörelse som Kenneth är alldeles för svag för att klara av att hindra.
”Jag förstod inte då vad som hände, och det tog lång tid innan jag insåg att jag behövde söka hjälp. Mitt huvud fortsatte att dras bakåt och jag kunde inte stoppa rörelsen. Jag var tvungen att hålla i min keps för att hålla huvudet upprätt. Under de värsta perioderna var jag tvungen att ta starka sömntabletter för att kunna somna, kramperna i nacken var så svåra. Jag var fruktansvärt sjuk och trodde inte att det skulle gå att bli bättre,” säger Kenneth.
Kenneths första läkare tror att det bara gäller en överansträngd muskel på grund av hans långa karriär som musiker och gitarrist. Men Kenneth byter klinik och läkare och blir remitterad till en neurolog som snabbt konstaterar att han har svår cervikal dystoni. Cervikal dystoni är en neurologisk sjukdom som orsakar muskelkontraktion i nacken, vilket kan leda till vridna och smärtsamma huvudpositioner samt andra kroppsdelar som armar, ben, ögon och stämband.
”Jag kände att det här var något annat än överansträngning och en fysioterapeut hade rekommenderat att jag skulle remitteras till en neurolog. Så jag valde att byta mottagning för att få rätt hjälp. Jag hade tur och träffade en bra och erfaren neurolog som konstaterade att jag led av svår cervikal dystoni. Jag fick botoxsprutor vilket hjälpte,” säger Kenneth.
Upptäckten av Curest
När Kenneth sökte efter alternativa behandlingar online fann han till slut Curest, vilket blev början på en förändring. Curest förändrar rehabiliteringsprocessen genom att erbjuda fysioterapi via VR. Genom att använda VR för att noggrant samla in och analysera patientdata kan Curests fysioterapeuter skapa unika rehabiliteringsprogram anpassade efter varje individ. Denna metod möjliggör också uppföljning av patientens utveckling och framsteg. Tillvägagångssättet erbjuder en mer exakt diagnos och skräddarsydd behandling jämfört med traditionell fysioterapi.
”Jag har testat många olika behandlingsmetoder genom åren; fysioterapeuter, zonterapeuter, naprapater, kiropraktorer och mycket mer. Jag fastnade för Curest för att det var vetenskapligt förankrat. Jag tog kontakt och fick prata med en fysioterapeut som förklarade mer om hur det fungerade. Det var verkligen en vändpunkt för mig,” säger Kenneth.
Behandlingen med Curest
Efter första samtalet med en fysioterapeut hos Curest hade Kenneth sitt första behandlingstillfälle. Att utföra vissa övningar var ovant i början. Men med stöd från fysioterapeuten och Curest har Kenneth fortsatt att arbeta mot sina mål.
”Jag fick hem VR-utrustningen och vårt första tillfälle gick väldigt smidigt och fungerade bra. Jag körde övningarna två gånger om dagen, fem minuter åt gången i 8 veckor och började sedan med friskvård. Det var speciellt första gången, att göra rehabilitering i den virtuella miljön,” säger Kenneth.
Användningen av Curest och att vara flexibel och lyhörd på kroppens signaler har varit avgörande för Kenneths rehabilitering. Genom att utföra övningarna hemifrån eller när han är ute och reser har han kunnat fortsätta sin rehabilitering utan avbrott.
“Jag har blivit mycket bättre och jag väljer nivå beroende på dagsformen. Vaknar jag upp och känner att jag inte är hundra så kör jag lättare övningar. Dessutom kan jag träna varsomhelst, till och med på resande fot. Utmaningen i början var att jag inte klarade av att utföra vissa övningar. Men helt plötsligt kan man göra de där lite svårare övningarna och det känns fantastiskt,” säger Kenneth.
Nyckeln till framgång
Genom en kombination av Curest-behandlingar och botoxsprutor började Kenneth märka en dramatisk förbättring i sina symtom. Smärtan minskade och rörligheten ökade.
“För ett år sedan flyttade vi och jag kunde knappt bära en kartong. Nu går jag till gymmet igen, spelar tennis och promenerar med hunden. Men jag kör lättare övningar så jag inte triggar i gång något. Jag har dessutom fått tillbaka styrkan i nacken. Drar det till så är jag stark nog att hålla emot och trycka tillbaka huvudet. Det är jag som bestämmer, inte nacken,” säger Kenneth.
Kenneth fortsätter använda Curest som en del av sin dagliga rutin och arbetar ständigt på att förbättra sin hälsa.
“Från sommaren 2023 till nu har mitt liv ändrats och jag kan nästan göra allt jag vill igen, tack vare att jag fått rätt behandling. Jag har haft skakningar sedan den första krocken 1986, men tack vare Curest har de nästan försvunnit. Jag blev förvånad, kan det bli så här bra? Rehabilitering kan ta tid. Men med Curest gick det otroligt kvickt och jag insåg snabbt att det här är en av nycklarna,” säger Kenneth.
Att vara aktiv i sin egen rehabilitering
En viktig lärdom som Kenneth har fått med sig är vikten av att vara öppen för nya behandlingsmetoder och att vara aktiv i sin egen rehabilitering och söka alternativa lösningar.
“Min förhoppning är att jag ska tillbaka till i alla fall 95%, och tack vare Curest är jag på god väg. Man kan inte bara sätta sig ned, tänka att man är sjuk och tro att läkaren ska fixa allt. Man måste själv tänka på vad man kan göra för att förbättra situationen och leta efter lösningar. Och det gjorde jag när jag hittade Curest. Jag var öppen för en ny typ av behandling,” säger Kenneth.
Genom att dela sin historia och erfarenheter hoppas Kenneth kunna inspirera andra som befinner sig i liknande situationer att inte ge upp hoppet.
“Framöver vill jag också hjälpa andra i samma situation. Jag jobbar tillsammans med Svensk dystoniförening, man kan såklart inte hjälpa alla men förhoppningen är så många som möjligt. Jag vill jobba vidare med Curest så att fler kan få den hjälp jag har fått,” säger Kenneth.
Kenneths tips till dig som lever med dystoni:
Sök professionell hjälp: Sök hjälp för att få rätt behandling och rehabilitering.
Var aktiv i din behandling: Leta efter lösningar för att hantera sjukdomen och ta ansvar för din egen behandling.
Alternativa behandlingsmetoder: Var öppen för alternativa behandlingsmetoder i stället för att enbart förlita dig på traditionella.
Var realistisk med träningsmål: Sätt realistiska träningsmål och förstå att vissa aktiviteter kanske inte är möjliga just nu.
Var tålmodig med dig själv: Acceptera att rehabilitering kan ta lång tid.