Kerstin: “Det var en befrielse att det fanns hjälp att få”

Över en natt förändrades Kerstins liv efter en olycka som ledde till en svår hjärnskakning. Efter flera försök att hitta lösningar och behandlingar hittade hon till sist hopp när hon kom i kontakt med Curest. Nu kan Kerstin, steg för steg, återvända till ett mer normalt liv med förhoppningen om en ännu bättre hälsa.

Olyckan som förändrade allt

I december 2022 föll Kerstin och slog i bakhuvudet kraftigt. Efter olyckan upplevde hon svårigheter som yrsel, spänningshuvudvärk, ljuskänslighet och illamående. För Kerstin förvandlades allt från en dag till en annan, livet som tidigare var fullt av aktiviteter och olika projekt blev till en kamp för att klara vardagen. 

"Det är en sådan chock som man har hört att folk kan uppleva i livet när allt bara vänds upp och ner. Jag var välfungerande, jobbade heltid med två barn och var en aktiv och social person. Helt plötsligt kunde jag inte vara med min familj, utan fick isolera mig i ett mörkt rum,” säger Kerstin. 

Kerstin kämpade med att återhämta sig, och även om hon upplevde lite förbättring kände hon sig långt ifrån återställd.

"Jag blev bättre efter en tid, men jag blev absolut inte bra,” säger Kerstin. 

Sökandet efter lösningar 

Under en lång tid försökte Kerstin med olika behandlingar och träning för att återhämta sig, men symtomen försvann inte  och hon kände sig alltmer desperat efter en lösning.

"Ett problem var att jag efter en tids sjukskrivning träffade min läkare som tyckte att jag skulle besöka min arbetsplats. Jag gjorde det, men det blev för mycket och jag mådde väldigt snabbt sämre igen. Den största utmaningen var att hitta en lagom nivå av aktivitet. För stora steg resulterade i svår hjärntrötthet, och det tog lång tid att återhämta sig både fysiskt och psykiskt,” säger Kerstin. 

Efter nio månader av svåra symtom började arta sig insåg Kerstin i augusti 2023 att ett av problemen låg i hennes nacke. Hon hade tidigare gjort en röntgen på nacken och en MR men inga skador syntes på vare sig nacken eller hjärnan. När inga skador kunde påvisas fanns det fortfarande obesvarade frågor kring orsaken till symtomen. 

"Problemet är att vissa åkommor inte syns på röntgen, så det enda som läkaren kunde säga var att det inte var relaterat till ett specifikt problem. Men det gav inte en bild av vad det kanske kunde vara istället. Jag upplevde dock själv att många av symtomen kom från nacken och orsakade spänningar som spred sig upp och runt hela huvudet. Det är viktigt att lyssna på sin egen kropp och vad den signalerar,” säger Kerstin.

Upptäckten av Curest

I sökandet efter en lösning stötte Kerstins mamma på Curest. Efter att ha granskat lösningen närmare kom de fram till att det var ett bra alternativ och Kerstin beslutade sig för att testa. 

"Min mamma läste på om Curest och att metoden används för bland annat hjärnskakning, yrsel och whiplash. Så det kändes som en perfekt lösning för mig,” säger Kerstin. 

Curest förändrar rehabiliteringsprocessen genom att erbjuda fysioterapi via VR. Genom att använda VR för att noggrant samla in och analysera rörelsedata kan Curests fysioterapeuter skapa unika rehabiliteringsprogram anpassade efter varje individ. Denna metod möjliggör också uppföljning av patientens utveckling och framsteg på distans. Tillvägagångssättet erbjuder en mer exakt diagnos och skräddarsydd behandling jämfört med traditionell fysioterapi.

"Det var en befrielse att det fanns hjälp, och att få bekräftat att det var problematik i nackmuskulaturen. Som sjuk hittar man inte på sina symtom, men ibland kan man få höra att det till exempel måste vara något psykiskt. Det är väldigt viktigt att få en diagnos och rätt hjälp,” säger Kerstin.

Att återvända till en mer normal vardag

I kontakt med Curest fick Kerstin en djupare förståelse för nackmuskulaturen och hur den påverkar både hjärnan och ögonen. Att få kunskap om orsaken till hennes symtom gav en befriande klarhet. Efter att ha tränat med Curest i flera månader och successivt blivit bättre, fick Kerstin äntligen genomgå en heltäckande undersökning, vilket gav henne ännu fler viktiga redskap i sin rehabilitering.

“Jag hade tur att bli undersökt av en fysioterapeut som själv hade gått igenom Post Concussion Syndrome (PCS). Det är viktigt att personer med PCS får en noggrann undersökning av någon som kan se till helheten,” säger Kerstin.

Genom träningen med Curest och rehabiliteringsprogrammet från fysioterapeuten har Kerstin förbättrat sitt tillstånd, och även om fortsatt rehabilitering krävs för att bli ännu bättre har hon äntligen börjat se ljuset i tunneln. 

"För mig har träningen med Curest varit en avgörande del i min rehabilitering. Genom specifika övningar har jag kunnat fokusera på att stärka min nackmuskulatur och förbättra koordinationen mellan nacke och ögon. Under vägens gång har jag också fått veta att det är bra att behandla nacken, till exempel med akupunktur, för att lösa upp muskelspänningar. Även pulsträning för bättre blodcirkulation är viktigt," säger Kerstin.

Hon berättar om hur enkelt det har varit att använda Curests program och VR-glasögon, och trots hennes initiala tvekan mot tekniken har hon upptäckt att det har varit lätt att använda.

"Att förstå VR-glasögonen var enkelt och smidigt. Jag var först tveksam, men det var inget krångel att komma igång med programmet och övningarna," säger Kerstin.

Kerstin gjorde små framsteg under de första veckorna med Curest, vilket ledde till större förbättringar över tid. Genom att gradvis öka belastningen och utmana sig själv kunde Kerstin återfå i alla fall en del av sitt gamla liv.

"Det är ingen magisk förvandling från en dag till en annan. Stegen jag tar är ganska små och det kan vara svårt att känna att man utvecklas. Men med Curest går det att se förbättring i funktion, även om den är liten. Jag känner att jag successivt blir bättre, vilket är otroligt,” säger Kerstin.

I dag känner sig Kerstin betydligt bättre. Trots att vissa utmaningar kvarstår är Kerstin tacksam över den förbättring hon har upplevt med Curest.

"Det var i början av hösten 2023, cirka 10 månader efter insjuknandet, som jag började göra VR-övningarna. Steg för steg märkte jag att det blev bättre och jag kunde spendera mer tid med min familj igen", berättar Kerstin.

Det har varit en lång resa för Kerstin sedan den där vintern när allt förändrades. En hjärnskakning som satte stopp och förvandlade hennes vardag till en kamp mot trötthet, yrsel och spänningar i nacken. En av nycklarna till Kerstins framsteg har varit den individuellt anpassade träningen och det stöd hon fått från Curest. 

"Jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Övningarna är lätta att ta sig an och det har varit jätteviktigt med de avstämningar som jag har haft med min fysioterapeut från Curest. Då går vi igenom utveckling, resultat och plan framåt,” säger Kerstin.

Stöd från nära och kära

Kerstin poängterar betydelsen av familjens och vännernas närvaro under rehabiliteringsprocessen. Att ha människor runt omkring sig som stöttar har varit avgörande för henne.

"Min familj och mina vänner har varit oerhört viktiga. Att ha människor som förstår och stöttar mig har gett mig kraft och motivation att kämpa vidare", säger Kerstin.

Vikten av acceptans

Kerstin betonar också vikten av att acceptera situationen. Att vara flexibel och beredd på att förändra sin livsstil och arbetsliv kan underlätta läkningsprocessen och bidra till en bättre livskvalitet. 

"Det viktiga är att förstå att det är en process som tar tid och att man måste vara beredd på att anpassa sig efter de nya förutsättningarna. Det handlar om att vara tålmodig och att vara öppen för förändringar i livet,” säger Kerstin.

Även om vägen tillbaka till ett normalt liv är lång och krokig, har Kerstin fortfarande hopp om framtiden. Och hon är fast besluten att bli återställd.

"Mitt mål är att vara totalt symtomfri och fungera normalt. Jag hoppas kunna komma tillbaka till ett mer socialt liv och kanske till och med börja arbetsträna till hösten. Det är klart det ska bli bra – jag tänker att jag ska bli bra,” avslutar Kerstin.

Kerstins råd till andra i liknande situation:

  • Sök hjälp: Var inte rädd för att söka hjälp. Det finns stöd och behandling att få för hjärnskakningar och Post Concussion Syndrome (PCS).

  • Få en korrekt diagnos: Det är viktigt att få en diagnos. Orsaken behöver inte vara psykisk, utan det kan finnas fysiska orsaker bakom symtom.

  • Hitta rätt hjälp: Försök att hitta någon som kan behandla hela problemet. Det är viktigt att få en helhetsbild och rätt behandling.

  • Var tålmodig: Rehabiliteringen tar tid. Ta små steg framåt och var beredd på att det kan vara en lång process.

  • Träna rätt: Riktad träning är viktigt. Övningar för nackmuskulaturen och ögonen, pulsträning, meditation och mindfulness har varit avgörande för Kerstin. Det har också varit viktigt att följa en antiinflammatorisk kost.

  • Var öppen för teknik: Trots initial tvekan har Kerstin upptäckt att teknik kan vara till stor hjälp i rehabiliteringen. Våga testa nya metoder och verktyg som kan underlätta processen.

  • Det kommer bli bättre: Tro på att det kommer att bli bättre, även när det känns som mörkast. Det är viktigt att hålla fast vid hoppet om att bli återställd.


 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

Boka en kostnadsfri konsultation med en av våra fysioterapeuter.

 
Föregående
Föregående

Angelica: “Jag blir inte längre sängliggande av smärta”

Nästa
Nästa

Kenneths kamp mot whiplashskador och dystoni: ”Kan det bli så här bra?”