Hjärnskakning
En hjärnskakning är en form av mild traumatisk hjärnskada som uppstår när hjärnan rör sig kraftigt inne i kraniet. Detta kan ske till följd av en direkt eller indirekt stöt mot huvudet eller kroppen, exempelvis i samband med en fallolycka, en bilolycka eller en idrottsolycka.
En hjärnskakning kan leda till en rad olika symtom, såsom huvudvärk, yrsel, illamående, kräkningar, trötthet, irritabilitet, nedsatt koncentration, minnesförlust, suddigt eller dubbelseende och känslighet för ljus eller ljud. Symtomen kan uppträda omedelbart efter skadan eller ta flera timmar eller dagar att utvecklas.
De flesta människor återhämtar sig fullständigt från en hjärnskakning inom några dagar till veckor, men vissa personer kan uppleva symtom under en längre tid. Det är viktigt att söka läkarvård om du misstänker att du har drabbats av en hjärnskakning eller om dina symtom försämras.
Fysioterapi kan vara en viktig del av rehabiliteringen efter en hjärnskakning. Fysioterapi kan hjälpa till att minska symtom såsom yrsel och balansproblem, förbättra styrka, rörlighet och koordination samt återställa normala kroppsfunktioner och aktiviteter.
Efter en hjärnskakning kan fysioterapi omfatta:
Övningar för nacke: Detta kan omfatta övningar för att öka rörelsekontrollen, koordinationen och styrkan I nackens muskulatur, samt för för att få musklerna att slappna av I kringliggande områden.
Balansträning: Detta kan inkludera övningar som utmanar balans och koordination för att hjälpa till att förbättra kroppskontroll och minska risken för fall.
Övningar för ögonrörelser: Detta kan innebära att följa en punkt med ögonen eller att träna ögonen att röra sig smidigt tillsammans.
Konditionsträning: Detta kan innebära att gradvis öka intensiteten på träning för att förbättra uthållighet och kardiovaskulär hälsa.
Avslappningstekniker: Detta kan hjälpa till att minska stress och förbättra sömn och koncentration.
Behandling med Curest
På Curest kan vi hjälpa dig som har fått diagnosen hjärnskakning genom att med objektiva mätningar undersöka vilka funktioner som blivit påverkade vid olyckan. Ofta ses försämrad rörelsekontroll samt uthållighet i muskulaturen kring nacken, men även försämrad balans och ögonmotorik.
Efter en noga undersökning kommer din fysioterapeut att lägga upp ett träningsprogram som är specifikt utformat efter dina funktioner. Detta brukar innehålla övningar för att öka finmotoriken, koordinationen och uthålligheten i nackens muskulatur, men även övningar där ögonen och balansen utmanas.