Elsas kamp mot idrottskador: “Vill uppmana andra att söka hjälp i tid”

Elsa Landbergs resa från basketspelare till att kämpa mot idrottsskador och hitta rätt behandling har varit lång. Efter alla utmaningar betonar hon vikten av specialiserad vård och rehabilitering för idrottare, samt att söka hjälp i tid. Tack vare Curest mår hon i dag bättre och kan leva ett aktivt liv..

Elsa Landberg, född 1996 i Bromma, Stockholm, har en imponerande basketkarriär bakom sig. Efter att ha spelat för Alvik Basket i sin ungdom fick hon möjligheten att fortsätta spela i USA, där hon representerade Florida Southern College mellan 2016 och 2020. Efter åren i USA fortsatte karriären i England under 2020-2021 innan hon, efter spökande nackskador, återvände till Sverige för att börja som assisterande tränare för Norrköpings Dolphins damlag 2021. Från sina tidiga år i Alvik till college i USA och senare i England, har sporten varit en central del av Elsas liv.

"Basketen har alltid varit min stora passion. Från mina tidiga år i Alvik till college i USA och sedan vidare till England har basket alltid varit grunden i mina val. Trots alla utmaningar, inklusive fortsatta symptom och rehabilitering, är jag väldigt tacksam att jag har möjlighet att arbeta inom basketen och att som tränare se mina spelare växa och utvecklas. Det har varit en väldigt givande övergång, att gå från spelare till tränare," säger Elsa Landberg.

Utmaningar med skador

Under karriären har Elsa tagit emot flera smällar som resulterat i bland annat hjärnskakningar, något som varit utmanande för henne både fysiskt och mentalt. Elsas första smäll hände när hon spelade i USA då hon efter en kollision landade med huvudet i golvet. Senare förstod Elsa att det var ett avgörande ögonblick och hon insåg allvaret i dessa skador och deras påverkan på hennes hälsa.

Den första smällen ledde till flera veckors frånvaro och var början på en serie av huvudskador. De initiala symptomen var spänningshuvudvärk, illamående, irritation och känslighet för både ljud och ljus. Elsa försökte återgå till träningen redan dagen efter men märkte snabbt att hon inte kunde prestera som vanligt.

"Min första hjärnskakning inträffade under mitt juniorår på college. Dagen efter försökte jag träna, men jag märkte redan på uppvärmningen att något inte var som det skulle. Jag försökte ge mig själv tid, men insåg så fort jag försökte något att jag behövde återhämta mig innan jag kunde spela igen. Jag hade nacksmärtor en längre tid efter,” säger Elsa Landberg. 

Andra smällen skedde nästan ett år senare då Elsa under en träning fick en smäll i sidled. Nästa kom snabbt därefter och gjorde att Elsa inte orkade hålla huvudet uppe och hon slog i bakhuvudet när hon ramlade. Liknande situationer inträffade även i England då Elsa var borta från spel i ca en och en halv månad. De upprepade skadorna resulterade i flera nackskador och hjärnskakningar som lett till perioder av dåligt mående och frånvaro från planen. Dessa händelser bidrog till hennes beslut att lägga spelarkarriären på hyllan och flytta hem till Sverige för att börja coacha.

"Jag tror att jag efter den där första smällen aldrig blev riktigt återställd. Visan upprepade sig, jag kände mig okej när jag gick av planen men insåg senare att jag inte mådde så bra. När jag la av hände det mycket även utanför basketen. Jag trodde att det var något fel på min hjärna och jag hade väldigt grova ångestkänslor och mådde dåligt. Det krävdes ganska lite då för att jag inte skulle må bra,” säger Elsa Landberg.

Upptäckten av Curest

Elsa genomgick viss behandling för sina skador, inklusive fysioterapi och avslappningsövningar, men aldrig riktig rehab. Hon sökte inte heller aktivt medicinsk vård för sina skador utan försökte initialt att hantera dem på egen hand.

"Efter smällarna på college röntgade jag nacken, men det såg bra ut så det blev aldrig någon riktig rehab. Jag fick annan hjälp såklart, men utöver det var det bara att vila. Jag sökte inte så mycket hjälp på egen hand, men jag har gått till en naprapat. När jag har läst på har jag inte hittat mycket information om just nackskador,” säger Elsa Landberg.

Efter att ha kämpat med återkommande symptom långt efter skadorna och begränsad framgång med traditionell behandling, vände sig Elsa och hennes familj till internet i hopp om att hitta alternativa lösningar. På den vägen hittade de Curest, vilket blev ett genombrott i Elsas rehabilitering.

"Mina föräldrar googlade och hittade Curest. Det kändes som ett genombrott för mig efter att ha kämpat med mina symptom under så lång tid," säger Elsa Landberg.

Rehabiliteringen med Curest

Med hjälp av Curest och träningen upplevde Elsa snabbt förbättringar. Redan efter sex veckors intensiv behandling började hon känna sig starkare och mer stabil. Genom att fokusera på specifika övningar har Elsa uppnått betydande framsteg i sin rehabilitering och de konkreta stegen i rehabiliteringsprocessen har varit nyckeln för Elsas lyckade återhämtning.

“Efter sex veckors behandling började jag känna mig starkare, mer stabil och jag upplevde minskade symptom relaterade till huvud och nacke. Curest har verkligen spelat en stor roll och gjort skillnad i min rehabilitering. Det var först när jag upptäckte Curest som jag fick möjlighet att genomgå en strukturerad och omfattande rehabilitering för att stärka mina muskler och dessutom minska risken för återfall," säger Elsa Landberg.

Förståelse för idrottsrelaterade skador

Det råder en bristande förståelse för nackskador inom idrotten och Elsa menar att det är viktigt att uppmärksamma och behandla dessa skador på rätt sätt. Hennes erfarenheter betonar behovet av bättre utbildning och resurser för att stödja idrottare som drabbas av liknande skador.

“Det är så otroligt viktigt att lyssna på kroppens signaler och att söka professionell hjälp på en gång, att inte vänta och tro att det blir bättre med tiden. Det är viktigt att ta hand om sig själv och att söka stöd när det behövs, både inom och utanför idrottsvärlden. Man behöver rätt rehabilitering för att minska risken för återfall och främja sin långsiktiga hälsa. Och stöd och resurser kan vara avgörande för att kunna återvända till en aktiv livsstil,” säger Elsa Landberg.

Elsa beskriver också en kamp med mental hälsa efter sina skador och de personliga utmaningar hon stött på under sin tid i England. Det finns en komplexitet och påfrestningar som idrottare kan möta både på och utanför planen.

“Genom att dela med mig av mina egna erfarenheter hoppas jag kunna kasta lite ljus över mental hälsa inom idrottsvärlden. Och de fysiska och mentala utmaningarna som idrottare kan möta under sin karriär. Det är viktigt att uppmärksamma idrottares kamp också vad gäller psykisk ohälsa,” säger Elsa Landberg. 

Elsas tips till dig som funderar på att börja fysioterapi efter en idrottsskada:

Sök hjälp i tid: Skjut inte upp behandling vid idrottsskador. Att ta tag i problemen tidigt kan göra en stor skillnad i rehabiliteringsprocessen.

  1. Sök specialiserad vård vid nackskador: Vid misstanke om nackskador kan det vara avgörande att söka specialiserad vård och behandling från experter. Att få rätt diagnos och behandling kan minimera risken för komplikationer och möjliggöra snabbare och mer effektiv rehabilitering.

  2. Var öppen för alternativa behandlingar: Genom att vara öppen för nya metoder och behandlingar kan man hitta effektiva lösningar för individens unika behov.

  3. Ge dig själv tid att återhämta dig: Det är viktigt att ge kroppen tid att återhämta sig efter en skada.

  4. Fokusera på din mentala hälsa: Likaväl som att ge kroppen tid att återhämta sig är det viktigt att ta hand om den mentala hälsan efter en idrottsskada. Att söka stöd från en expert kan hjälpa dig att hantera de psykiska påfrestningarna som kan följa med skadan.


 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

Boka en kostnadsfri konsultation med en av våra fysioterapeuter.

 
Föregående
Föregående

Efter arbetsplatsolyckan: Stefans kamp mot kronisk smärta

Nästa
Nästa

Krister: “Tack vare Curest använder jag rullatorn mycket mindre nu"