Krister: “Tack vare Curest använder jag rullatorn mycket mindre nu"

Krister, 82 år, en tidigare universitetslektor med många år i yrket, har levt med yrsel i över 20 år. Trots svårigheterna har han aldrig låtit sig bli nedslagen och har kontinuerligt sökt efter lösningar för att förbättra sin situation. Efter årtionden av frustration och sökande har Krister äntligen fått rätt hjälp genom Curest.

Början på en lång resa

Kristers problem började med spänningar i nacken och en ihållande yrsel som påverkade hans dagliga liv. Yrseln var ibland så kraftig att han var tvungen att stödja sig för att inte ramla. Vardagliga sysslor som att handla, kasta sopor och gå i backar eller trappor blev alltmer utmanande.

"Yrseln har jag haft till och från i över 20 år. Jag var jättespänd i nacken och det gjorde nästan ont att röra vid den. I bland har yrseln varit så svår att jag har fått hålla i mig i väggarna för att hålla balansen," säger Krister. 

Efter att ha fått diagnosen kristallsjuka och ch vesibulär yrsel skickades Krister hem med en rullator. Han upplevde att han inte fick den hjälp han egentligen behövde. 

"Jag träffade en läkare som sa att de inte behandlade yrsel och blev hemskickad med en rullator. Det var frustrerande," säger Krister.

Upptäckten av Curest

Innan Krister upptäckte Curest hade han försökt flera olika behandlingar, bland annat traditionell fysioterapi. Då gjorde han övningar i sin säng under ledning av en fysioterapeut, vilket gav viss lindring, men inte tillräckligt. 

"Jag hade en fysioterapeut hemma några gånger, och det blev lite bättre men inte mycket. Jag upplevde också övningarna som obehagliga. Det var då jag började överväga att börja med kompletterande behandlingar och hittade Curest,” säger Krister.

Kristers första möte med Curest kom av en slump. Han stötte på en annons online om en ny metod, fysioterapi via VR, och kom i kontakt med en av Curests fysioterapeuter. Han såg direkt potentialen i att använda VR för att behandla sina symptom. 

“Tack vare Curest, använder jag rullatorn mycket mindre nu," säger Krister.

Genom att använda VR för att noggrant samla in och analysera rörelsedata kan Curests fysioterapeuter skapa unika rehabiliteringsprogram anpassade efter varje individ. Denna metod möjliggör också uppföljning av patientens utveckling och framsteg på distans. Tillvägagångssättet erbjuder en mer exakt diagnos och skräddarsydd behandling jämfört med traditionell fysioterapi. 

"När jag såg annonsen tänkte jag, 'Det här måste jag prova.' Jag var inte det minsta fundersam. Fysioterapeuten från Curest kom snabbt fram till att mina problem handlade om nacken," säger Krister.

Introduktionen

Till en början fick Krister sätta sig in i programmet och tekniken. Initialt tog det tid att navigera och förstå hur VR-tekniken fungerade, men med Curests stöd blev han snabbt bekväm. De första övningarna inkluderade bland annat att följa ett mönster som liknar en åtta och leda kulor i mål, vilket liknade ett spel Krister minns från sin ungdom. Dessa övningar var designade för att förbättra balans och koordination.

"Det var första gången jag använde VR, och det tog lite tid att vänja sig. Men nu är det inga problem alls. Jag gör övningarna ungefär två gånger per dag, och det har blivit en naturlig del av min vardag," säger Krister.

Skräddarsydd behandling

Rehabiliteringen med Curest skräddarsyddes efter Kristers behov. Genom regelbundna samtal och anpassade övningar behandlades hans specifika symptom. Just samtalen och anpassningen har varit nyckelfaktorer för Kristers framsteg.

"Curest ringer upp mig eller så kör vi videomöten. Vi går igenom hur övningarna ska gå till. Sedan fortsätter jag med de övningarna på egen hand," säger Krister.

Krister nämner också att han ibland kan bli distraherad av andra tankar under övningarna. 

"Det gäller att vara 100% närvarande. Om jag blir distraherad märker jag det och börjar om igen och fokuserar," säger Krister.

Betydande förbättringar

Krister märkte en snabb förbättring. Tidigare hade han svårigheter med yrsel när han vände sig i sängen. Efter att ha påbörjat behandlingen med Curest, försvann dessa problem helt. Han upplever även en minskad yrsel, vilket har förbättrat hans livskvalitet avsevärt.

 "Innan kunde jag knappt gå hemma utan att ramla, men nu är det mycket bättre. Jag kunde inte heller ligga på höger sida när jag skulle sova, men nu går det jättebra. Det är nästan som om det har skett över en natt," berättar Krister.

"Jag tror att Curest är en av de bästa behandlingsformerna som finns för tillfället. Efter bara fyra veckors behandling kunde jag gå till ICA, något som jag inte hade kunnat göra på väldigt lång tid," säger Krister. 

Framtidsförhoppningar 

Kristers förhoppningar inför framtiden är realistiska men optimistiska. Han är redan nöjd med de framsteg han har gjort och ser positivt på framtiden.

"Jag hoppas kunna bli ännu bättre, och kunna gå ut mer och handla själv," avslutar Krister. 

Kristers historia är ett inspirerande exempel på hur individuellt anpassad rehabilitering kan leda till betydande förbättringar. Hans resa med Curest visar att det är möjligt att övervinna fysiska hinder med rätt stöd och metod.

Kristers råd till andra i liknande situation: 

  1. Ta kontakt med Curest: Våga prova innovativa och nya metoder, som fysioterapi via VR.

  2. Ha realistiska förväntningar: Förvänta dig inte att bli 100 % bra direkt. Målet är såklart att bli bättre, men det kan ta tid.

  3. Tålamod: Förbättringar kan ske gradvis, så ge inte upp.

  4. Fokusera och var närvarande: Det är viktigt att vara helt närvarande under övningarna för att få bästa möjliga resultat.

  5. Ta emot och ge feedback: Var öppen för feedback och var ärlig med dina egna upplevelser för att anpassa behandlingen efter dina behov.

  6. Dela dina erfarenheter: Prata med andra om dina behandlingar och sprid information om vad som fungerar.


 

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

Boka en kostnadsfri konsultation med en av våra fysioterapeuter.

 
Föregående
Föregående

Elsas kamp mot idrottskador: “Vill uppmana andra att söka hjälp i tid”

Nästa
Nästa

Angelica: “Jag blir inte längre sängliggande av smärta”