Yrsel
Yrsel uppstår när det blir en störning i balansfunktionen som kan yttra sig på olika sätt som till exempel att omgivningen snurrar, att du känner dig ostadig eller som om marken gungar under dig.
Balanskontrollen är beroende av god sinnesinformation från synen, balansorganen i öronen (vestibulära systemet), och den djupa känseln i leder och muskler (proprioception). Hjärnan måste kunna tolka och samordna denna information för att skicka signaler till musklerna för att upprätthålla balansen.
Vid skada eller sjukdom kan funktionerna i dessa sinnessystem försämras. Även hjärnans förmåga att tolka och samordna informationen, eller att skicka rätt signaler till musklerna, kan påverkas. När detta sker fungerar kroppens rörelsekontroll sämre, vilket kan leda till yrsel, balansproblem och nedsatt kroppskoordination.
Yrsel kan ha olika orsaker
Det finns många orsaker till yrsel, och det är därför viktigt att först konsultera en läkare vid akut eller återkommande yrsel. I vissa fall kan yrsel härledas till exempelvis kristallsjuka, inflammation på balansnerven, eller lågt blodtryck. I andra fall kan yrsel bero på långvariga besvär efter hjärnskakningar, whiplashskador, eller smärta och stelhet i nacken, vilket ofta kan upplevas som en gungande känsla eller att marken rör sig under dig.
För yrsel som härleds från nackrelaterade besvär eller efter hjärnskakningar är det viktigt att träna de sensoriska systemen (synen, balansorganen och nackens djupa kontrollsystem), där specifik träning för nackens kontroll är en nyckelfaktor.
Tips och råd vid yrsel
Det finns flera saker du kan göra själv vid yrselproblematik. Här nedan är några förslag – men vi rekommenderar att du söker professionell hjälp vid återkommande eller ihållande besvär.
Rörelseträning: Det är viktigt att röra på kroppen och huvudet så mycket som yrseln tillåter eftersom detta snabbar på återhämtningen.
Undvik stress: Se till att få ordentligt med återhämtning och vila då stress kan öka symtomen.
Hydrering: Se till att du dricker tillräckligt med vatten. Dehydrering kan också orsaka yrsel.
Undvik alkohol och koffein: Alkohol och koffein kan orsaka eller förvärra yrsel. Försök att undvika dem eller minska din konsumtion.
Undvik snabba huvudrörelser: Snabba huvudrörelser kan orsaka yrsel. Försök att undvika sådana rörelser eller göra dem långsamt.
Balansträning: Balansträning kan hjälpa till att minska yrsel. Övningar som yoga eller pilates kan hjälpa till att förbättra balansen.
Så kan Curest hjälpa dig
Vi på Curest kan hjälpa dig som har yrselproblematik relaterad till nackbesvär. Vi fokuserar på att utmana de sensoriska systemen genom specifika övningar med VR-glasögon.
När du får hjälp av fysioterapeuter på Curest börjar du med ett kostnadsfritt samtal via video eller telefon där din fysioterapeut går igenom din yrselhistorik för att bedöma hur vi kan hjälpa dig. Därefter postas våra VR-glasögon hem till dig, som du lånar under en första rehabperiod på 4-6 veckor. Vid uppstartsmötet via video guidar din fysioterapeut dig genom olika screeningtester med VR-glasögonen. Vi undersöker olika funktioner i din nacke och balanssystem för att få en bättre bild av din yrsel.
Efter mätningarna analyserar din fysioterapeut resultaten och skapar ett individanpassat träningsprogram som du utför en vecka på egen hand med hjälp av VR-glasögon. Varje gång du tränar, oavsett var du befinner dig, skickas dina träningsresultat till din fysioterapeut som analyserar dessa inför uppföljningsmöten som sker en gång i veckan.
Övningarna utmanar och stimulerar de sensoriska systemen genom specifika övningar, vilket tränar hjärnan att samordna och tolka informationen samt att skicka rätt signaler till musklerna. Träningen är skräddarsydd utifrån varje individ och tack vare sensorerna i VR-glasögonen övervakas träningen av en legitimerad fysioterapeut, även när träningen sker på distans.