Pisksnärtsskada: symtom och behandling 

Pisksnärtskada, även känd som whiplash, är en skada som ofta drabbar nackens ligament, muskler och nerver till följd av en plötslig översträckning. Denna typ av skada är vanligast i samband med trafikolyckor, där en person kan bli påkörd bakifrån och huvudet kastas fram och tillbaka, vilket resulterar i skador på nacken. Pisksnärtskada kan även uppstå vid andra typer av trauma, som tacklingar, slag eller fallolyckor inom sporter som hockey och ridning.

Varje år rapporteras över 30 000 fall av pisksnärtskada i Sverige, och även om de flesta drabbade blir symtomfria inom några månader, får ungefär 1 500 personer årligen långvariga besvär. Kvinnor är särskilt utsatta för denna typ av skada.

Symtom på pisksnärskada

Symtomen på pisksnärtskada kan variera och kan uppstå direkt efter skadan eller utvecklas över tid. De tidiga symtomen inkluderar stelhet och smärta i nacken samt huvudvärk. Efter några dagar eller veckor kan ytterligare symtom uppstå, såsom stickningar eller domningar i händerna, yrsel, hjärntrötthet, koncentrationssvårigheter, sömnproblem samt känslighet för ljus och ljud. Även minnessvårigheter och symtom från andra delar av kroppen kan förekomma

Behandlingen av pisksnärtskada fokuserar ofta på fysioterapi, där målet är att stärka och återaktivera de stabiliserande musklerna i nacken för att förhindra långvariga besvär.

Behandling av pisksnärtskada med Curest

På Curest erbjuder vi behandlingar där patientens funktioner undersöks noggrant med hjälp av objektiva mätningar. Vanligt är att försämrad rörelsekontroll, nedsatt uthållighet i nackmusklerna, samt försämrad balans och ögonmotorik observeras. Utifrån detta upprättar fysioterapeuten ett individuellt anpassat träningsprogram som syftar till att inte bara lindra smärtan, utan även förbättra patientens funktioner på lång sikt för att minska behovet av fortsatt rehabilitering.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

Boka en kostnadsfri konsultation med en av våra fysioterapeuter.

Föregående
Föregående

Yrsel och nackproblem: Orsaker och effektiva övningar för bättre balans

Nästa
Nästa

Nackspärr och illamående