Kan whiplash komma senare?

Whiplash-symtom kan uppträda långt senare efter den ursprungliga skadan. Många upplever inte omedelbara smärtor eller besvär direkt efter en olycka, utan symtomen kan i stället utvecklas gradvis över dagar, veckor eller till och med månader.

Sena symptom av whiplash-skada

Sena besvär av whiplash

Att symptom från whiplash kommer senare beror på att mjukvävnadsskador, inflammation eller nervpåverkan ibland tar tid att manifesteras fullt ut. Det är viktigt att vara uppmärksam på tecken som stelhet, huvudvärk, yrsel eller smärta i nacken och söka medicinsk hjälp om dessa symtom dyker upp, även om det har gått tid sedan olyckan.

Om du misstänker att du har drabbats av whiplash, även om symtomen kommer vid ett  senare tillfälle, är det viktigt att konsultera en läkare eller fysioterapeut för en korrekt bedömning och behandling. Rätt behandling kan förhindra långvariga komplikationer och hjälpa dig att återhämta dig snabbare.

Besvären kommer från skadade ligament eller från uttänjda muskler eller nerver. Även skyddet som sker tiden efteråt i form av kramper i nacken medför att kroppens stabiliserande muskler kopplas ur. Behandlingen för whiplash bör därför omfatta fysioterapi med fokus på att aktivera och stärka de stabiliserande nackmusklerna för att kunna återgå till normal aktivitet så snabbt som möjligt och förhindra långvariga besvär.

Symtom på whiplash

Om du har fått en whiplashskada är det vanligt att symtomen visar sig inom några dygn, men de kan även komma senare. De vanligaste första tecknen är att nacken känns stel och värker samt att du kan få huvudvärk. Efter några dagar eller veckor uppstår ofta även stickningar eller domningar i händerna, yrsel eller hjärntrötthet. Senare besvär kan även vara minnessvårigheter, svår att koncentrera sig, sömnbesvär samt ljud- och ljuskänslighet.

Behandling av whiplash med Curest

På Curest kan vi hjälpa dig som har fått whiplash där besvären kommit senare, med objektiva mätningar undersöka vilka funktioner som blivit påverkade vid skadan. Ofta ses försämrad rörelsekontroll samt uthållighet i muskulaturen kring nacken, men även försämrad balans och ögonmotorik.

Efter en noga undersökning kommer din fysioterapeut att lägga upp ett träningsprogram som är specifikt utformat efter dina funktioner. Detta brukar innehålla övningar för att öka finmotoriken, koordinationen och uthålligheten i nackens muskulatur, men även övningar där ögonen och balansen utmanas. Målet är att inte bara smärtlindra, utan att förbättra dina funktioner så mycket för att slippa rehab i längden.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig?

Boka en kostnadsfri konsultation med en av våra fysioterapeuter.

Föregående
Föregående

Artros i nacken och yrsel

Nästa
Nästa

Neuromuskulär rehabilitering med VR-teknik i Karolinska Insitutets podd “Fysion säger”